B. Nagy Pál

Kategória:

Leírás

B. Nagy Pál (született 1935. május 2. Szolnok)

Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, 2x-es egyéni magyar bajnok párbajtőrvívó.

Nagy Pál 1935. május 2-án született Szolnokon, 1949-ben a Szolnoki MÁV-ban kezdett vívni, edzője G. Kiss Gyula volt. Pályafutása alatt mindvégig a szolnoki klub versenyzője maradt, így kisebbfajta csodának számított abban az időben, hogy több, mint 10 évig tagja volt az akkoriban fénykorát élő párbajtőr válogatottnak, ahol Szőcs Bertalan volt a mestere. Szorgalmának, küzdeni tudásának köszönhetően legnagyobb eredményét az 1968. évi mexikói olimpián érte el, amikor csapatban olimpia bajnoki címet szerzett.

1972-ben hagyott fel a sportolással, ezt követően gépésztechnikusként dolgozott, 1995-ben a szolnoki járműjavító üzemből ment nyugdíjba. A víváshoz a mai napig hű maradt, állandó vendége és díjátadója a szolnoki Olimpici versenyeknek.

Szolnok város díszpolgáráról 2010-ben nevezték el a Véső úti sportcsarnokot, melyet a Magyar Vívó Szövetség és a szolnoki önkormányzat támogatásával egy 428 négyzetméteres új, önálló vívócsarnok is épült. Az aulában a névadó ereklyéi és a szolnoki vívósport kiemelkedő eredményeinek emlékei is méltó helyet kaptak. A kibővített és újjáépített B. Nagy Pál Sportcsarnokot 2019. szeptember 24-én avatták fel Szolnokon.

Forrás: szolnok.hu, szoljon.hu

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„B. Nagy Pál” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük