Banga Sámuel

Kategória:

Leírás

Banga Sámuel (1881. április 3. Hódmezővásárhely – 1972. szeptember 4. Hódmezővásárhely)

Hódmezővásárhelyi vívómester, Juhász Katalin olimpiai, Gyuricza József világ- és Gönczi Lajos Európa-bajnokok felfedezője és első mestere, a hódmezővásárhelyi vívósport megalapítója, a magyar testnevelés történetének első arany- gyémánt- és vasdiplomás testnevelő tanára.

Hódmezővásárhelyen született 1881. április 3-án Banga Péter városi főszámvevő, dinnyenemesítő fiaként. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban érettségizett, ahol 1904-től okleveles tornatanárként több, mint 60 évig tanított és nevelt országos hírű vívókat, atlétákat és tornászokat.

Hódmezővásárhely sporttörténete elválaszthatatlan az ő fél évszázadnál is hosszabb tevékenységétől. Az iskolán kívüli egyesületi munkában is részt vett, meghonosította Vásárhelyen a vízipólót, a teniszt, az úszást, a céllövészetet, a korcsolyázást. 1940-ben nyugdíjazták, de a tanárhiány miatt még évekig tanított. Sportegyesületek edzőjeként a 1960-as évek közepéig tevékenykedett. Vívócsapata 16 esetben került az országos középiskolás bajnokság első három helyezettje közé.

1959-ben a Testnevelési Főiskolán 55 évi nevelőmunka elismeréséül Banga Sámuel, Samu bácsi vehette át az első aranydiplomát, ahogy 1965-ben a gyémánt-, majd 1971-ben, 90 éves korában a vasdiplomát is.

Feleségével 2 gyermeket neveltek, Béla fia ügyvéd lett, lánya, dr. Balóné dr. Banga Ilona Kossuth díjas biokémikus, aki 60 éven át volt aktív részese a tudományos életnek, pályája kezdetén, 1924-től pedig Szent-Györgyi Albertnek volt 17 éven át munka- és alkotótársa.

Banga Sámuel 83 évesen még heti 3 alkalommal egymaga tartott edzéseket. A kérdésre, hogy mennyi az edzői fizetése, így válaszolt: „Fizetésem a hosszú élet, mert ez a foglalkozás adja az erőt nekem ahhoz, hogy éljek. Ha nem lennék a fiatalság között, az már nekem nem jelentene életet.”

1964-ben megbetegedett, hosszú időt szanatóriumban töltött, de felgyógyulása után továbbra is tartott edzéseket.

1972. szeptember 4-én, életének 92. évében hunyt el, szeretett városában, Hódmezővásárhelyen nyugszik, ahol emlékét a város híven őrzi.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Banga Sámuel” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük