Beke Zoltán

Kategória:

75total visits,1visits today

Leírás

Beke Zoltán (1902. december 25. – 1971. január 28. Budapest)

Katonai vívómester, mesteredző

1902. december 25-én született, a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómester Képzőben végzett, Borsody László tanítványaként. 25 éves korában lett vívómester gyakornok, később segédvívómester a hadseregben.

1930. októberétől 3 évig ösztöndíjasként tanulta a klasszikus olasz kardvívást a római Scuola Magistrale katonai vívómesterképző tanfolyamon.

1936-37-ben a kőszegi Honvéd Reáliskolában tanított. 1941-ben Szűcs Jánossal egyidőben nevezték ki alvívómesterré.

A háború után is maradt a hadsereg kötelékében, de mellette vívást is oktatott különböző egyesületekben. Alezredesként ment nyugdíjba, ezt követően már minden idejét a vívásra tudta fordítani, a Bp. Petőfiben, majd a MEDOSZ-ban tanított.

Az 1965. évi rotterdami ifjúsági vívó világbajnokságon 12 tagú magyar csapat vett részt, ebből 2 vívó – Harsay Éva és Nagy Zsolt – Beke tanítvány volt. Legnevesebb tanítványa Nagy Zsolt 2x-es ifjúsági világbajnok (1964, 1966) kardvívó, de edzője volt a 2x-es csapatvilágbajnoki ezüstérmes, 2x-es egyéni és 8x-os csapatbajnok Gyarmati Béla tőrvívónak is.

1961-ben kapott mesteredzői címet, 1962-ben pedig megjelent Polgár Józseffel közösen írt szakkönyve, A kardvívás módszertana címmel. 1965-ban a vívószövetség közreműködésével 3 évre az NDK-ba szerződött. Hazatérte után a BSE-ben és a Vasasban tanított, 1971. január 28-án azonban váratlanul elhunyt.

Temetésén dr. Cziffra Endre, a MEDOSZ vívószakosztályának elnöke e szavakkal búcsúztatta: „A Te nevedhez fűződik kis szakosztályunk fénykora. Te tanítottad meg tagjainkat arra a pengeművészetre, amit a legjobb magyar és olasz mesterek keze alatt elsajátítottál. Kicsiny sportcsaládunknak nemcsak mestere, apja is voltál egyben. Emlékedet megőrizzük, szeretettel búcsúzunk Tőled.”

75total visits,1visits today

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Beke Zoltán” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.