Békessy Béla

Kategória:

Leírás

Békessy Béla (1875. november 16. Debrecen -1916. július 8. Volhyna)

Olimpiai ezüstérmes, 8x-os országos bajnok kard és tőrvívó.

Békessy Béla a debreceni Református Kollégiumban érettségizett, majd 1890-ben jelentkezett a Ludovika Akadémia tisztképző tanfolyamára, ahol 1895-ben avatták tisztté. A magas termetű, erős testalkatú Békessy már akadémistaként és fiatal tisztként is számos sportágban kitűnt, lovas és evezős sikerei a korabeli lapokban is gyakran helyet kaptak.

Legnagyobb sportsikereit azonban vívásban aratta. Az 1900-as évek elejének kimagasló tudású vívója volt, kortársai szerint minden idők legnagyobb vívótehetsége, a magyar vívás nemzetközi tekintélye egyik megalapozójának tekintik. 1902-től hat egymást követő alkalommal megnyerte a magyar kardvívó bajnokságot, 2 alkalommal (1905, 1906) tőrvívásban is győzött. 1904-ben esélyesként indulhatott volna a nyári olimpiai játékokon, Ferenc József azonban a közös hadsereg tagjai számára megtiltotta a magyar színekben való versenyzést, így Békessy Béla és a szintén esélyes kardvívó honvédtiszt, Mészáros Ervin nem utazhatott el St. Louisba. 1907-ben visszavonult a versenyzéstől, legnagyobb sikerét mégis ezután, harminchét évesen érte el. Beválogatták a stockholmi, 1912. évi nyári olimpiai játékok indulói közé, a csapatversenyeken nem szerepelt, de mindhárom fegyvernem egyéni versenyén indult,kardvívásban a négyszeres olimpiai bajnok Fuchs Jenő mögött ezüstérmet szerzett, tőrben pedig 7. lett.

Katonatiszként 1914-től az I. világháborúban szolgált a debreceni 2. honvéd huszárezred tisztjeként. A „szilárd jellemű, élénk kedélyű, önérzetes, igen jó szellemi képességekkel” rendelkező Békessy elhivatottságát és beosztottjai iránti elkötelezettségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 1916-ban visszautasította a Ludovika Akadémia tanári állását, hogy szeretett huszárjait ne kelljen a fronton hagynia. 1916. június 6-án Volhynában (Ukrajna) halt hősi halált.

Nevét és emlékét Debrecenben utca őrzi. A debreceni vívóklub vívócsarnoka 2010-ben felvette a  nevét – Békessy Béla Vívócentrum, illetve minden évben megrendezi a Békessy Béla Emlékversenyt.

forrás: nagyhaboru.blog.hu

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Békessy Béla” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük