Belovai Péter

Kategória:

Leírás

Belovai Péter (Algyő, 1912. február 28. – 1962. december 23. Makó)

Vívómester, Juhász Katalin olimpiai és világbajnok és Gyuricza József világbajnok tőrvívók nevelőedzője.

Algyőn született 1912. február 28-án, négy elemi és négy polgári iskola elvégzése után hadiárvaként került a veszprémi katonaiskolába. Katonai pályafutását Szegeden kezdte, sportos alakja és sport iránti szeretete hamar feltűnt elöljáróinak, és sportoktatói tanfolyamra vezényelték a Magyar Királyi Toldi Miklós Sporttanár és Vívómesterképző Intézetbe.

A második világháború után, mint volt a Horthy hadsereg volt tisztje, nehezen talált munkát, végül Hódmezővásárhelyen Patzauer Aladár szeszkereskedő alkalmazta, akinek a fiát vívni tanította, a kereskedés államosítása után pedig a Szeszipari Vállalat főkönyvelőjeként dolgozott.

Kenyérkereső munkája mellett a negyvenes évek közepétől tevékenykedett edzőként Hódmezővásárhelyen. Hatalmas munkabírású ember volt, a vívás három fegyverneme mellett teniszt, tornát és úszást is oktatott. sőt később Makóra is átjárt vívást oktatni. A nyári szünetben, amikor a Leánygimnázium tornaterme zárva tartott, és nem volt hol edzést tartania, munkahelyén, a raktárban adott iskolát legjobb tanítványainak.

Vívók nemzedékeit tanította meg vívni, első mestere volt Juhász Katalin olimpiai- és világbajnok és Gyuricza József világbajnok tőrvívóknak, utóbbinak 6 évig. Belovai Pétert 51 éves korában érte a halál, 1962. december 23-án egy makói edzésről hazafelé a vonaton a szíve megszűnt dobogni.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Belovai Péter” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük