Bogen (Bogáthy) Erna

Kategória:

Leírás

Bogen (Bogáthy) Erna (1906. december 31. Jaroslaw – 2002. november 23. Budapest)

Az első magyar olimpiai érmes sportolónő, világbajnok, 3x-os Európa-bajnok, 12x-es egyéni magyar bajnok tőrvívónő, Gerevich Aladár felesége, Gerevich György és Pál édesanyja.

1906. december 31-én született Jaroslawban (Lengyelország), édesapja, Bogen Albert maga is neves vívó volt, 1912-ben az osztrák kardcsapat tagjaként (mint az Osztrák-Magyar Monarchia tisztje) nyert olimpiai ezüstérmet, az 1928-as amsterdami olimpián pedig a magyar párbajtőrválogatottal ( Bogen Albert, Hajdú János, Hatz Ottó, Rády József) indult.

Bogen Erna 1926 őszén kezdett vívni, első edzője édesapja volt. Már 10 hónap kemény edzés után (napi 2-3 órát vívott, két egyesületben is készült) versenyt nyert az akkori idők egyik legkiválóbb vívója Durand Zsuzsi előtt, nem csoda hát, hogy Santelli mester is hamar felfigyelt rá, ettől kezdve nála vívott. De a Santelli vívóterem más szempontból is meghatározó lett az életében, hiszen itt ismerkedett meg Gerevich Aladárral, és a hogy mondani szokás, szerelem volt az első látásra. Gerevich ettől kezdve rendszeresen küldte a virágcsokrokat, hamarosan pedig a vívótársak előtt is nyilvánvalóvá vált a vonzalom, hiszen Gerevich soha nem vállalt zsűritagságot, amikor Erna vívott, hanem együtt drukkolt a papával.

A magas, balkezes, tökéletes tempóérzékű vívónő, aki kimagasló technikával rendelkezett, higgadtan és átgondoltan vívott és remek parád-riposztjai voltak, 1928-tól 1937-ig szerepelt a magyar válogatottban, 3x volt tagja az Európa- (nem hivatalos világ-) bajnokságot nyert női tőr csapatnak (1933, 1934, 1935), 1937-ben pedig az immár világbajnokságként elismert párizsi világversenyen volt a győztes magyar női tőr csapat tagja (Bogen Erna, Elek Ilona, Elek Margit, Horváth Kató, Rozgonyi Györgyné, Vargha Ilus).

Egyéniben is sorra nyerte az érmeket, az 1932-es Los Angelesi olimpián sporttörténelmet írva megszerezte a első magyar női érmet (bronz) az olimpiák történetében. A nem hivatalos világbajnokságokon 2x volt egyéniben ezüstérmes (1931, 1933), a magyar bajnokságokon pedig szinte verhetetlen volt: 1929-35-ig, majd 1938-44-ig összesen 12 alkalommal győzedelmeskedett, és még 46 éves korában, két gyermekes anyaként is bajnokcsapat tagja volt.

1938-ban a vívótársadalom nagy eseménye volt a házasságkötésük Gerevich Aladárral, szinte minden vívó részt vett a fényes esküvőn. Ettől kezdve Bogen Erna kevesebbet versenyzett, a családjának élt és a háttérből támogatta Gerevich Aladár megismételhetetlen pályafutását. A  háború után megszülettek a gyerekek is, 1946-ban György, 1948-ban pedig Pál, akik a maguk területén, mint edző és mint versenyző szintén maradandót alkottak.

Bogen Erna és Gerevich Aladár példás családi életet éltek, házasságuk 53 évig, Ali bácsi haláláig tartott. Gerevichné Bogen Erna 95 éves korában, 2002. november 23-án távozott az élők sorából.

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bogen (Bogáthy) Erna” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük