Borsody László

Kategória:

Leírás

Borsody László (1878. szeptember 6. Farmos – 1939. január 25. Budapest)

A modern magyar kardvívás egyik iskolateremtő mestere.

A Pest megyei Farmoson született Pfeffer Béla néven, szülei Pfeffer Samu és Fuchs Róza kiskereskedők. Kezdettől fogva katonai pályának szentelte az életét, de családja szegénysége miatt nem végezhette el a tiszti iskolát, sokáig csak altiszti rangig sikerült eljutnia.

1898-99-ben a Bécsújhelyi Katonai Akadémián működő Katonai Vívó- és Tornatanári Intézetben tanult.

1900 és 1925 között a Ludovika Akadémián teljesített szolgálatot, majd 1926-tól 1936-ig a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet (SPOTI) aligazgatója és fővívómestere volt. Legnevesebb tanítványai Tersztyánszky Ödön, Piller György, Békessy Béla, Kovács Pál és Berczelly Tibor többszörös olimpiai bajnokok, de a későbbi korok nagy vívómesteri közül is több az ő keze alól került ki és az ő vívóiskoláját vitte tovább, csak a legnagyobbakat említve: Szűts János, Somos Béla, Vass Imre.

1936-ban nyugdíjba vonult, ezt követően már csak a MAC-ban foglalkozott tanítványaival.

1939. január 25-én január 25-én déli 12 órakor szolgálati fegyverével saját kezűleg vetett véget életének, végzetes döntésének oka valószínűleg örökre rejtve marad. A Farkasréti temetőben helyezték nyugalomba, búcsúztatásán a az egész magyar vívótársadalom képviseltette magát.

Vívóiskolája Szűts János, majd őt követve Pézsa Tibor révén él tovább, emlékét pedig a katonai vívást művelő szablyavívók, élükön Máday Norbert őrzik és terjesztik. Több emléktábla is őrzi Borsody tevékenységét, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával dokumentumfilm készült  az életéről és munkásságáról, Máday Norbert tollából pedig több példaértékű, ritka és különleges képekkel illusztrált könyv is született.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Borsody László” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük