Czvikovszky Ferenc

Kategória:

Leírás

Czvikovszky Ferenc (született 1932. január 1. Budapest)

Világbajnok, 2x-es világbajnoki ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes és 4x-es országos bajnok tőr és párbajtőrvívó, az MVSZ volt főtitkára, mérnök.

1932. január 1-én született, 16 éves korában, 1948-ban kezdett vívni, 5 évvel később lett válogatott. 1957-ben főiskolai világbajnokságot (Universiade) nyert, és még ugyanebben az évben a párizsi VB-n tagja volt a világbajnok férfi tőr csapatnak (Czvikovszky Ferenc, Fülöp Mihály, Gyuricza József, Kamuti Jenő, Tilly Endre) és a világbajnoki ezüstérmes párbajtőr csapatnak (Balthazár Lajos, Bárány Árpád, Berzsenyi Barnabás, Czvikovszky Ferenc, Gábor Tamás, Kausz István) egyaránt.

Elsősorban „mint a csapatemberek mintaképét” tartották nyilván egymást közt a vívók, mégis, a következő évben, az 1958. évi philadelphiai VB-n férfi tőr egyéniben világbajnoki ezüstérmet nyert, majd 1959-ben bronz, 1961-ben pedig ezüstérmet szerzett a tőrcsapat tagjaként.

Eközben mérnöknek tanult, 1961-ben befejezte a vívópályafutását, ezt követően mérnökként dolgozott. A vívósporttól azonban nem szakadt el, 1963-től 5 évig a Vívószövetség társadalmi megbízatású főtitkára és a férfi tőr válogatott szövetségi kapitánya volt, ezt követően elnökségi tag és nemzetközi versenybíró.

1971-71 között 2 évig közlekedésmérnökként dolgozott Algériában is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Czvikovszky Ferenc” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük