Dávid Sándor

Kategória:

Leírás

Dávid Sándor (született 1937. február 20. Budapest)

Válogatott kardvívó, sportújságíró, Forma 1 szakértő.

1937. február 20-án született Budapesten. Gimnáziumban szeretett volna tanulni, de származása miatt csak a csepeli Kossuth Lajos gépipari technikumba vették fel. Tehetséges kardvívó volt, 1956-ban ifjúsági világbajnokságon kard egyéniben 6., ugyanebben az évben tagja volt a Vasas SC Dávid Sándor, Horváth Zoltán, Kardos Ferenc, Keményvári Géza, Kovács Pál, Mendelényi Tamás összeállítású országos bajnok kardcsapatának.

Átlépve a felnőtt korcsoportba továbbra is az egyik legtehetségesebb kardvívónak számított az igen erős magyar mezőnyben, tagja volt a válogatott keretnek. 1959-ben a budapesti vívó világbajnokság szaktanácsadójaként került a Népsporthoz (ma Nemzeti Sport), ahol közel 2 éven keresztül dolgozott, 8 évig az olimpia sportágak rovatvezetőjeként. 1976-ban Radnai János áthívta a Magyar Televízió Sportosztályára, ahol műszaki végzettsége és vonzalma alapján hamarosan az autó-motorsport szakértője is lett. Több nyári olimpiának volt riportere, az ő nevéhez fűződik a Forma 1-es közvetítések hazai meghonosítása, 1976-98-ig minden közvetítést ő kommentált. Alapítója volt az Eurosport magyar szerkesztőségének is, ahol 2001-ig dolgozott.

Szinte megszámlálhatatlan könyvet is írt, természetesen sport tárgyúakat, Balczó Andrásról írt életrajza ma már legendás, de a „Villanó pengék” című, az MVSZ 75. évfordulójára írt összefoglaló műve is alapműve a magyar vívástörténetnek. Társszerzője volt a dr. Nedeczky Lászlóról, és a dr. Fenyvesi Csabáról írt könyveknek, és természetesen a Forma 1 témakörben is maradandót alkotott. Ma is tevékeny, 2018-ban jelent meg legutóbbi (Dobor Dezső és Prokopp Lászlóval közösen írt) könyve: „A Prokopp”.

Beceneve Lapaj.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dávid Sándor” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük