Dömölky György

Kategória:

Leírás

Dömölky György (született 1931. július 23. Szombathely)

Kardvívó, vívószobrok modellje.

A fotón Dömölky György áll modellt az 50-es évek elején Kamotsay István szobrász vívószobrához, mely jelenleg Dunaújvárosban, a focipálya mögött látható (kallódik…). Európa legnagyobb, 2,5-3 m magas vívószobra a Népstadion szoborkertjéhez készült, alkotójának a Vasas Pasaréti úti sporttelepe előtt is áll szobra.

Dömölky György korának neves kardvívója volt (és az ő nyomdokain kezdett el húga, az olimpiai és világbajnok Dömölky Lídia is vívni a Semmelweis utcai vívóteremben).

Gyönyörűen vívott, magas, elegáns megjelenésével a kor egyik legsármosabb filmszínészére, Darvas Ivánra hasonlított. 2 filmben dublőre volt a neves színésznek, így nem csoda, hogy őt kérték fel a készülő szobor modelljéül. A Herendi Porcelángyár szintén megmintázott róla egy kardvívó szobrot, amely az 1959. évi budapesti vívó világbajnokság tiszteletdíjaként is ismert (a szobor ma is megrendelhető a porcelángyárban).

Származása miatt nem vették fel az egyetemre, a Kamuti fivérek édesapja segítette álláshoz a MÁV-nál. 1956-ban barátjával, a tőrvívó Nikolits Péterrel vasutas egyenruhában, egy kis folyót átúszva menekült el Magyarországról, az Egyesült Államokban telepedett le. 1957-ben a Magay Dániel, Örley Szabolcs, Dömölky György összetételű kardcsapat tagjaként, Piller György vezetésével USA kard csapatbajnoki címet szerzett. A Stanford Egyetemen tanult közgazdaságtant, majd tanított is.

Dömölky György július 23-án lesz 90 éves, feleségével Texasban él. 80 éves korában még teljes munkaidőben dolgozott, ma is rendszeresen úszik és teniszezik, és még jó rá az érettségi öltönye…

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dömölky György” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük