Fuch Jenő és Gerde Oszkár olimpiai bajnokok párbaja 1910-ben

Leírás

Fuch Jenő és Gerde Oszkár olimpiai bajnokok párbaja 1910-ben

1910. március 14-én délben a Fodor-féle vívóteremben (Koronaherceg – ma Petőfi S. u. – 3.) dr. Fuchs Jenő a kardvívás egyéni és csapat olimpia bajnoka verekedett meg olimpia bajnok csapattársával, dr. Gerde Oszkárral.

A párbaj előzménye, hogy a Nemzeti Vívó Klub 3 napos versenyén, amelynek zsűrijéből mellőzték Fuchs Jenőt, azonban mint néző  jelen volt, egy ízben odaszólt a zsűriben ülő régi barátjához és olimpiai csapattársához, Gerde Oszkárhoz:

  • Álljatok fel, majd akkor jobban láttok!

Lehet, hogy a hang volt talán maliciózus, mert a verseny végén Gerde odament Fuchshoz s így szólt hozzá:

  • Kérlek, ha máskor valamit mondani akarsz, várd meg, amíg nem vagyok hivatalosan elfoglalva, de addig kikérek magamnak minden megjegyzést!
  • Jó-jó – mondta Fuchs.

Ahogy ezt mondta, felingerelte Gerde Oszkárt, aki ezt vágta oda:

  • Ez szemtelenség!

Fuchs emiatt 2 segédje útján provokálta Gerdét és mivel Fuchs és Gerde segédei nem tudták békésen elintézni a két bajnok dolgát, kardpárbajban állapodtak meg.

A párbajban Gerde mindjárt az első összecsapásnál tempóvágással támadott, amely Fuchs védése miatt laposan esett a bandázsra. Fuchs rögtön riposzttal felet, melyet Gerde védett s újból visszavágott, s ez a vágás a homlok fölött mintegy 6 centiméteres sebet ejtett Fuchs fején. A vezető segéd (dr. Hajdú Marcell) ekkor közbeugrott és a feleket szétválasztotta. Nem múlt el azonban maga az affér sem kellemetlen incidens nélkül. Fuchs kijelentette, hogy Gerde a „halt” szó előtt vágott és ő már nem védett, emiatt sebesült meg. Egyben folytatni kívánta a párbajt, amit azonban a segédek az orvosok véleménye alapján nem engedtek, és az affér elintézéséről közös jegyzőkönyvet vettek fel, minthogy Fuchs jóhiszemű állítása valószínűleg onnan eredhetett, hogy a bandázst ért lapos vágás után ő „halt”-ot vélt hallani s talán emiatt nem vigyázott a védelemre.

A felek nem békültek.

A bíróság 1911-ben a királyi ügyész vádindítványára (ebben az időben a párbaj már büntetendő cselekmény volt) mindkét bajnokot 4-4 napi államfogságra ítélte, melyet a váci börtönben töltöttek le.

Az 1912. évi olimpián dr. Fuchs Jenő megvédte egyéni olimpiai bajnoki címét, és a magyar kardcsapat, melynek ezúttal is tagja volt dr. Gerde Oszkár, ismét olimpia bajnoki címet szerzett.

Fuchs Jenő a homlokvágás nyomát haláláig viselte.

Forrás: Pesti Napló 1910. 62. szám, 1911. 24. szám

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fuch Jenő és Gerde Oszkár olimpiai bajnokok párbaja 1910-ben” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük