Gaál Csaba

Kategória:

Leírás

Gaál Csaba (1941.Kaposvár – 2009. október Pécs)

Vívómester.

1941-ben született Kaposváron, itt kezdett vívni kardozóként 1955-ben, de csakhamar edzősködött is az alig 20 éves fiatalember, sőt a kaposvári színház színészeit is tanította színpadi vívásra.

1955-ben került Budapestre, a TF-re, ekkor már tőrözőként is versenyzett. Felvételt nyert a TF vívómesterképző szakára, ahol Bay Bélától, Vass Imrétől, Szűcs Jánostól sajáthatta el a mesterség művészetét az alapoktól és legmagasabb szintig. A diploma megszerzése után a Honvédnál és az OSC-ben dolgozott, 1969-ben pedig Pécsre hívták, vezetőedzőnek.

Pécsett a haláláig az ott eltöltött 40 év során több száz, talán több ezer tanítványnak adta át a kitartás és becsület velejét a fegyver által és irányítása alatt volt olyan év, hogy minden fegyvernem felnőtt csapata az I. osztályban szerepet (ebben az időben még volt II., sőt III. osztályú csapatbajnokság is). Tanítványai közül néhányat az edzősködés szeretetével is megfertőzött, első mestertanítványa az a Danka Sándor volt, aki többek között a mai felnőtt párbajtőr válogatott két tagjának, Berta Dánielnek és Peterdi Andrásnak is a nevelőedzője. Gaál Csaba szerény természete, finom humora is hozzájárult ahhoz, hogy vívó- és mester társai, tanítványai nem csak tisztelték, de szerették is.

Nem csak az edzőteremben, de az elektrotechnikában is mester volt, melynek alapjaival még egy általános iskolai szakkörben ismerkedett meg. Szerszámai, műszerei zömét később a Szovjetunióban szerezte be a napidíjából, amikor tanítványait versenyre kísérte. A fővárosi klubok legtöbbje – pl. az MTK, a hajdani VASAS és Csepel, a BVSC, a Dózsa -, de a szekszárdi, a hódmezővásárhelyi és a székesfehérvári vívótermek műszaki kialakítása is az ő keze nyomár dicsérik, Pécsett pedig a PEAC Sport utcai sportcsarnokának, a Református Gimnázium tornacsarnokának, és a Belvárosi Általános Iskola tornacsarnokának találatjelzőit is Gaál Csaba készítette el. Utolsó ilyen munkája a Belvárosi Iskola tornacsarnoka volt 2008-ban, amely avatásakor a Gaál Csaba Vívóterem nevet kapta.

A 90-es évek elején egy kard találatjelző gép prototípusát is kidolgozta, 1993-ban tartott egy bemutatót is Budapesten, erre a szövetség vezetői összehívtak jónéhány mérnököt, akik a látottak alapján fejlesztették ki azt a szerkezetet, amit napjainkban is használnak.

Kevesen tudják róla, de fantasztikus kézügyességével nagyszerűen rajzolt, illusztrált, 20 vívó vagy más szakkönyvet illusztrált, többek között Vass Imre – Párbajtőrvívás című nemzetközileg is sikeres könyvét.

68 éves korában, 2009 nyarán betegség gyengítette le, néhány hónap múlva, október elején, egy nappal 40. házassági évfordulója előtt hagyta hátra feleségét és tanítványait. Emlékét tanítványai halála után 20 évvel is híven és nagy szeretettel őrzik, a legjobb pécsi utánpótlás korú vívó minden évben Gaál Csaba díjjal jutalmazzák, a hétvégi emlékversenyen pedig 88 felnőtt és 56 utánpótlás korú versenyző versenyzett Gaál Csaba elmékére.

Az adatokat és a képeket köszönjük Plazzeriano Gábornak és Hoffbauer Márknak.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gaál Csaba” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük