Gerde Oszkár dr.

Értékelés 5.00 az 5-ből, 1 értékelés alapján
(1 vásárlói értékelés)

Kategória:

Leírás

Dr. Gerde Oszkár (1883. július 8. Budapest – 1944. október 8. Mauthausen)

Kétszeres olimpiai  bajnok kardvívó.

Budapesten született 1883. július 8-án Gerde Mór és Deutsch Emma fiaként. A budapesti Evangélikus Gimnázium hallgatója Fodor Károly Koronaherceg utcai (ma Petőfi S. u.) vívótermében kezdett vívni, később Santelli Italo és Borsody László voltak a mesterei. 1899-ben kezdett versenyezni, emellett 1901-től jogi egyetemi tanulmányokat is folytatott. Nagytudású, nyugodt vívó volt, gyors elővágások jellemezték, „támadása erélyes, kvart-terz védekezése biztos, riposztjai igen jók”.

Az 1908. évi londoni és az 1902. évi stockholmi olimpián is tagja volt az olimpiai bajnoki címet nyert magyar kardcsapatnak. Érdekes színfoltja volt a két olimpia közötti időszaknak, amikor 1910-ben Gerde Oszkár párbajt vívott olimpia bajnok csapattársával, dr. Fuchs Jenővel, aki a párbaj nyomát a homlokán haláláig viselte (valamint a bíróság mindkettőjüket 4-4 napi államfogházra ítélte). A párbajról bővebben a Vívómúzeum oldalon: http://vivomuzeum.hu/gyujtemeny/fuch-jeno-es-gerde-oszkar-olimpiai-bajnokok-parbaja-1910-ben/

Gerde Oszkár korán, az I. világháború kitörésekor abbahagyta a versenyzést, a hat nyelven beszélő jogász, aki a Budapesti Kereskedelmi kamara titkára is volt, ezentúl nemzetközi versenybíró lett.

1924-ben tagja volt a párizsi olimpia zsűrijének is, ekkor a vívószövetség felkérte az értékes nemzetközi összeköttetésekkel bíró olimpia bajnokot a nemzetközi előadói tisztre (ez a mai bizottsági elnöknek felel meg). Gerde elfoglaltságára hivatkozva nem fogadta el a felkérést, de a valódi indok az volt, hogy nyelvtudás és tájékozottság tekintetében nem találta megfelelőnek a bizottság összetételét, valamint nehezményezte, hogy a szövetség elnökségének nem lett tagja dr. Posta Sándor olimpia bajnok és dr. Kovács György, a nagykanizsai vívósport bástyája.

Később mégis szerepet vállalt a szövetség munkájában, sőt alelnökké is megválasztották. 1932-ben azonban a szövetségi tisztújítás során a MAC túlsúlyát nehezményezők nem támogatták az újra jelölését, ekkor félreállt, mondván: „osztatlan bizalmat kell élvezni, ha ez nincs meg, egy pillanatig sem habozom levonni a konzekvenciákat, tekintet nélkül arra, hogy indokolt vagy indokolatlan-e a mozgalom, amely az egyesületeket pártokra szakították”. Az ellentétek kirobbantója egyébként az 1931. évi kardbajnokság sorsát eldöntő asszó volt, melyben Kabos Endre és Petschauer Attila küzdött egymással, amikor 4:4-es állásnál a zsűri elnöke, Gerde Oszkár egy elővágás megadásával sokak szerint tévesen döntött MAC-os klubtársa, Kabos javára.

1932-től kevés szerepet vállat a vívósportban, további sorsáról keveset tudunk.

Dr. Gerde Oszkár 61 éves korában 1944. október 8-án Mauthausenban távozott az élők sorából.  Más jeltelen sírban nyugvó olimpiai bajnokokkal (Barta István, Berti László, Garai János, Kabos Endre, Petschauer Attila) együtt a Farkasréti temetőben obeliszk őrzi emlékét.

 

Gerde Oszkár dr. termékről 1 értékelés

  1. Értékelés: 5 / 5

    Nagy Csaba

    Tisztelet Minden Küzdőnek!

    A MOB adatai szerint Gerde Oszkár Dr. Budapesten hunyt el. Egy szóval sem említik hogy az elhalálozására 1944. október 8.-án, a Mauthauseni koncentrációs táborban került volna sor.
    Szomorú.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük