Gombos Sándor dr.

Kategória:

Leírás

Dr. Gombos Sándor (1895. december 4. Zombor – 1968. január 27. Budapest)

Olimpiai bajnok, 4x-es Európa- és 4x-es országos bajnok kardvívó

Zomborban, 1895. december 4-én született, 1912-ben, harmadéves gimnazista korában kezdett vívni Falchetto Ettore olasz vívómester avatott keze alatt. Érettségi után az első világháborúban és az azt követő években abbahagyta a vívást és csak Budapestre való költözése után a MAC-ban Schlotzer Gáspár képezte tovább a nagy tehetséget eláruló fiatal vívót. Rövidesen „gyémántcsiszolásra” bekerült Santelli Italo neves tanítványai sorába, ahol szorgalmával pótolta az elmulasztott éveket.

1921-ben szerzett orvosi oklevelet. Az 1924. évi olimpia játékokra még nem jutott ki, de 1926-ban Budapesten, majd 1927-ben Vichyben egyéni Európa bajnokság győztese (világbajnokságokat csak 1937-től rendeztek), kétszer volt az Európa bajnok magyar kardcsapat tagja. Egyéniben 1926-ban Petschauer Attila, 1927 Terstyánszky Ödön lett mögötte ezüstérmes…

Az 1928-as olimpián a Garay János, Glykais Gyula, Gombos Sándor, Petschauer Attila, Rády József, Tersztyánszky Ödön összeállítású magyar csapat tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett, egyéniben 5. lett.

1930-ban tucatnyi olimpia bajnok vívót megelőzve egyéni magyar bajnoki címet szerzett, majd visszavonult a versenyzéstől, ezután fogorvosi hivatásának élt.

Gombos „Sanci” azonban továbbra sem szakadt el a vívástól ,sőt 1945-ben a lebombázott, súlyos harcok után éledező  Budapesten az újjáéledő vívóélet élére állt. Az ostrom szörnyű pusztítást végzett a vívótermekben is, viszonylag legjobb állapotban még a Semmelweis utca BEAC (ma OSC) terem maradt, ablakai ennek sem voltak, barna csomagolópapírral ragasztották be az üres kereteket, fűtés és felszerelés sem volt, és a lassan gyülekező vívók: Gombos, Dunay Pál, Duronelly, Gerevich, Berczelly, Rajcsányi, Bay, az Elek nővérek utcai cipőben, félig-meddig utcai ruhában kezdték meg az edzéseket. A vívóélet szervezése is hamarosan megindult, és 1946. január 20-án ujjá alakult a Magyar Vívó Szövetség, melynek ügyvezető elnöke Gombos Sándor lett (szövetségi kapitány pedig dr. Bay Béla, háznagy dr. Nedeczky László).

Halálával  a magyar vívósport egy nagy vívót és egy nagy szervezőt vesztett el.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gombos Sándor dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük