Gyuricza József

Kategória:

Leírás

Gyuricza József (1934. február 16. Hódmezővásárhely – 2020. március 11. Budapest)

2x-es világbajnok, 5x-ös vb ezüst és 3x-os vb bronzérmes tőrvívó, mesteredző.

1946-ban kezdett sportolni, első edzői Banga Sándor és Belovai Péter voltak, akik keze nyomán már 1951-ben, 17 évesen már bekerült a magyar bajnokság döntőjébe. 1952-től egyetemi tanulmányai miatt a fővárosba költözött, ahol dr. Bay Béla lett a mestere. Az 1953-as brüsszeli világbajnokságon nagy feltünést keltett azzal, hogy a tőr csapatverseny során a világbajnok francia csapat három tagját is legyőzte, a magyar csapat (Gerevich Aladár, Gyuricza József, Maszlay Lajos, Palócz Endre, Sákovics József, Tilly Endre) végül bronzérmet szerzett. Egyéniben a legjobb 12 között esett ki.

Pályafutása legszebb eredményét az 1955-ös év hozta, amikor áprilisban veretlenül győzött a budapesti ifjúsági világbajnokon, majd októberben megszerezte a férfi tőr szakág első egyéni világbajnoki aranyérmét, többször is legyőzve a nagy francia bajnokot D’Oriolát. Csapatban ugyanakkor Fülöp Mihály, Marosi József, Pacséry Kázmér, Szőcs Bertalan és Tilly Endre társaságában ezüstérmet szerzett.

Az 1956-os olimpián furcsa körülmények között csak 5. lett, csapatban pedig a Gyuricza, Fülöp, Marosi, Sákovics, Somodi, Tilly összeállítású magyar válogatott 3.

1957-ben végre a csapat is nyerni tudott, az aranyos gárdát Gyuricza Józsefen kívül Czvikovszky Ferenc, Fülöp Mihály, Kamuti Jenő és Tilly Endre alkotta.

Pályafutása során tőrvívásban szerzett érmei: 1 olimpiai bronz, 2 világbajnoki arany, 4 ezüst, 3 bronz, de 1962-ben kard csapatban is világbajnoki 2. helyezett volt.

1966-ban a sportorvosi vizsgálat a jobb tüdején egy foltot mutatott ki, melyet tüdőrákként diagnosztizáltak, majd megműtöttek. A műtét után, immáron fél tüdővel a moszkvai világbajnokságon még küzdött a csapatért, oszlopos tagja volt az ezüstérmes Gyarmati Béla, Gyuricza József, Kamuti Jenő, Kamuti László, Szabó Sándor összeállítású csapatnak, majd visszavonult a versenyzéstől.

Tudatosan készült a vívómesterségre, a TF-en előbb testnevelő tanári oklevelet szerzett, majd 1961-ben, amikor a TF-en elindult a három éves mesterképző, az első évfolyamon kezdte meg tanulmányait. Világhírű tanítványai sorából Kamuti Jenő, Kamuti László, Bóbis Ildikó és Maros Magda neve emelkedik ki.

1994-ben egy érgörcs miatt a jobb oldala lebénult, három hónapig küzdöttek az orvosok az életéért. Ezt követően is sokat betegeskedett, nehezen mozgott, családi körben, visszavonultan élt.

86 éves korában, 2020. március 11-én hunyt el.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyuricza József” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük