Hajdú János dr.

Kategória:

Leírás

Hajdú János dr. (1905. szeptember 10. Budapest – 1981. július 12. Budapest)

2x-es Európa- (nem hivatalos világ-) bajnoki ezüst és 2x-es bronzérmes tőrvívó, az 1930-ban első ízben megrendezett párbajtőr országos bajnokság győztese, sportdiplomata és nemzetközi versenybíró.

Budapesten született 1905. szeptember 10-én, édesapja, dr. Hajdú Marcell egyike volt a Magyar Vívó Szövetség alapító tagjainak.

Edzője, Róna Ármin kezei alatt hamar berobbant az élvonalba. 1924-ben már jónevű tőr és kardvívóként ismerték, amikor a Pázmány Péter Tudományegyetemi tanulmányai idején egy évi Párizsban tanult. Ekkor ismerkedett meg a párbajtőrvívással és Lucien Gaudinnal – a későbbi, 1928. évi olimpia tőr- és párbajtőr bajnokával, akinek révén hamarosan a világ első tőrmestere, Lucien Mérignac tanítványává válhatott (Mérignac 18 éves korában a Millenniumi nemzetközi versenyen a mesterek tőrversenyén kapott talált nélkül győzött…).

1939-ig évente visszajárt Franciaországba, szobája falán pedig élete végéig egy bekeretezett kép függött, Lucien Gaudin portréja: „Hajdú János barátomnak, aki megtanított a kard szeretetére”.

Hajdú hazatérése után elkezdte népszerűsíteni a Magyarországon akkor még új szúrófegyvernemet, és egyik szervezője volt az első hazai párbajtőrversenynek. Párbajtőrvívásban indult az 1928-as amszterdami olimpián, és 1930-ban az első magyar párbajtőrvívó bajnokság győztese lett. 1926 és 1935 között 21x-es tőr és 6x-os párbajtőr magyar válogatottként képviselte színeinket. 1946-ban és 1948-ban tőr csapatban, 1947-ben párbajtőr csapatban nyert országos bajnoki címet.

45 éves korában hagyta abba a versenyzést, visszavonulása után 25 évig sportdiplomataként és nemzetközi versenybíróként tevékenykedett a széles látókörű, franciául anyanyelvi szinten beszélő, németül angolul és olaszul is kiválón tudó, jogi végzettségű sportember. Mint a Színművészeti Főiskola tanára, színházi produkciók és játékfilmek vívójeleneteinél is közreműködött.

Élete alkonyán súlyos betegségekkel küzdött, 1981. július 12-én megváltásként érte a halál.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hajdú János dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük