Halász Zsiga

Kategória:

Leírás

Halász Zsiga (1856. február 19. Nagykőrös – 1937. június 22. Nagykőrös)

Fő- és székvárosi vívómester, az 1880-as 90-es évek legkeresettebb magyar vívómestere.

Nagykőrösön született 1856. február 19-én, alsófokú tanulmányai végeztével Budapestre került. Itt reáliskolát, a királyi műegyetem két egyetemes osztályát, valamint az országos mintarajztanodát és rajztanárképezdét végezte s a képzőművészetek terére szándékozott lépni, azonban hajlamai és ritka testi adottságai mind ellenállhatatlanul a sportgyakorlatok felé vonzották. 1875-ben fővárosi tornatanári tanfolyamon nyert oklevelet, néhány évig a Magvassy-féle magántorna intézetnek volt művezetője, majd saját vívóiskolát nyitott.

1878-ban a Magyar Athletikai Klub Angliába küldte, ahol a francia tőrvívást is tökéletesen magáévá tette, itthon pedig az idős Keresztessy mester tanítványául szegődött, aki megkedvelvén őt nagy tapasztalatainak mintegy örököséül választotta. Keresztessy visszavonulása után Halász Zsiga vette át a MAC vívómesteri állását.

A Vadász és Versenylap 1889. 12. száma így ír az akkor 33 éves Halász Zsigáról: „Az alacsony termetű, széles mellű mester villámsebesen és intensiv erővel vág, védelme biztos és nyugodt, phisikai ereje páratlan…. Halász mesternek köszönhetjük a vívó versenyek felújítását: így már 1885. május 31-én, 1886. május 30-án és 1887. május 21-én rendezett igen sikerült versenyeket…. Már 8 éve vívómester és egyúttal a MAC jeles boxmestere és művezetője, tűzoltóparancsnok és reserv honvéd hadnagy, szépen berendezett vívóterme a Zsibárus utcza 1-ső sz. a. van. E 8 év alatt circa 800 egyént taníthatott.” (A Zsibárus utca a Párisi utca akkori neve.)

1897-ben a MAC szerződtette Santelli Italot, ekkor lemondott, csak saját termében tanított, de néhány év múlva azt is bezárja. Ezután a budapesti Református Főgimnáziumban dolgozott, mint tornatanár, baráti unszolásra 1905. október 8-án ismét magántermet nyitott az Andrássy út 25-ben.

Fiaival együtt tanított, karddal magyar stílust, tőrrel pedig francia mód szerint oktatott, legnevesebb tanítványai Iványi Gyula, Krencsey Géza, Mészáros Ervin, dr. Tóth Péter. Ifjabb Halász Zsiga többszörös főiskolai vívóbajnok az I. világháború alatt hősi halált halt, István, a másik fiú, aki szintén kiváló vívó volt, s apja vívótermét neki kellett volna átvennie, hosszas betegeskedés után 1929-ben szintén meghalt.

Az idők folyamán Halász Zsiga több vívóteremben is tanított, a Zsibárus utcai és az Andrássy úti termek mellett a Károly körút 16. szám alatti épületben, a Váci utca 18. szám alatt és Lónyai utca 7. szám alatti BEAC teremben is, mely utóbbit az idős mester 1921-ben történő nyugalomba vonulása után Gerentsér László vett át. (Ebből a Lónyai utca helyiségből költözött a BEAC 1930-ban a Semmelweis utca 2. szám alá, a mai OSC vívóterembe.)

Az 1890-es években Halász Zsigát többször megválasztották a magyar vívómesterek egyesületének elnökévé, és 1905. március 2-án az ő vívótermében és elnöklete alatt zajlott le az első hivatalos magyar vívómester vizsga.

Élete utolsó 10 évét szülővárosában töltötte, 81 éves korában, 1937. június 22-én Nagykőrösön hunyt el.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Halász Zsiga” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük