Hámori Jenő dr.

Kategória:

Leírás

Dr. Hámori Jenő (született 1933. augusztus 27. Győr)

Olimpiai és világbajnok kardvívó, biokémikus.

1933. augusztus 27-én Győrben született, az ottani bencések 7. osztályos tanulójaként Tusnádi Alfrédnál ismerkedett meg a vívással, és már 14 évesen, 1948-ban győzött a vidékbajnokságon.

1951-ben került Pestre, ahol egyetemi tanulmányai mellett az egyetemi klubban, a Bp. Haladásban (a mai OSC teremben) folytatta vívókarrierjét, ekkortól mestere Szabó László volt.

1953-ban került be a válogatottba, majd 1955-ben, a római világbajnokságon 22 évesen  világbajnoki címet szerzett a kardválogatott tagjaként (Gerevich, Kovács, Kárpáti, Hámori, Keresztes, Palócz).

23 évesen pedig az olimpiai bajnoki címet is megszerezte az 1956-os olimpián a Gerevich, Kovács, Kárpáti, Hámori, Magay, Keresztes összeállítású csapat tagjaként.

Néhány hónappal az olimpiai játékok előtt szerzett vegyészoklevelet az ELTE-n, az olimpia után (csakúgy, mint a kardcsapatból Keresztes és Magay) nem tért haza, részt vett a Sport Illustrated magazin három hónapos bemutató körútján, majd nyelvtudásában és diplomájában bízva az Egyesült Államokban telepedett le. Ezután még kétszer nyert amerikai bajnokságot, és részt vett az 1964-es olimpián, ahol az amerikai csapat tagjaként 7. lett.

1964-ben biokémiából Phd fokozatot szerzett és különböző egyetemeken tanított az Egyesült Államokban, 2003-tól az ELTE-n is, vendégprofesszorként.

1964-ben tért először haza, 2006 óta pedig az év nagy részét már Budapesten tölti.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hámori Jenő dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük