Kaposvári Zsolt

Kategória:

Leírás

Kaposvári Zsolt (1969. január 21 Kaposvár – 2016. április 14. Vuxi)

2x-es országos bajnok kardvívó, akit a Nemzetközi Vívó Szövetség 2011-ben az év legjobb versenybírójának választott.

1969. január 21-én született Kaposváron, a Bp. Honvéd kardvívójaként indult ifjúsági világbajnokságon, majd a B válogatottba került. Kétszer volt tagja egyesülete országos bajnokcsapatának, 1991-es győzelmük akkor nagy meglepetést keltett, hiszen a döntőben Nébald György, Boros, Péntek, Kovács Balázs, Kaposvári, Decsi András összeállításban a Szabó Bence, Abay, Csongrádi, Köves, Szetey, Navarrete összetételű Újpesti Dózsa csapatot győzték le, 9:7 arányban.

24 éves korában érezte, hogy nem tud a világ legjobbjai közé kerülni, visszavonult, de hamarosan barátai rábeszélték, hogy próbáljon szerencsét versenybíróként. Nyelvtudása – a francia mellett angolul és oroszul is kiválóan beszélt – is segítette, de elsősorban higgadtsága, hozzáértése és mindig pártatlan tárgyilagossága vitte előre a pályán, hamarosan mindhárom fegyvernemben a legjobbak közé számított. 3 olimpiai, 7 világbajnoki és 2 paraolimpiai döntőt vezetett, 2011-ben pedig a FIE az év legjobb versenybírójának választotta, 2012-ben ugyanezen a választáson 3. lett.

2016 tavaszán az ázsiai pótkvalifikációs viadalra utazott, de már az utazás alatt rosszul érezte magát, nem tudott dolgozni – bíráskodni – sem. Szívrohamot kapott, kórházba szállították, egy óra hosszat küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni. Még nem volt 48 éves, amikor 2016. április 14-én Vuxiban (Kína) elhunyt.

Emlékét a barátokon és sporttársakon kívül az Egerben évente megrendezésre kerülő Kerekesszékes Vívó Világkupa, Kaposvári Zsolt Emlékverseny őrzi.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kaposvári Zsolt” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük