Komatits József

Kategória:

Leírás

Komatits József

1950. november 6. Szombathely – 2007. június 19. Szombathely

Olimpia 9. helyezett tőrvívó, a legeredményesebb szombathelyi vívó.

1950. november 6-án született Szombathelyen. Mozgékony gyerek volt, ezért a család a vívás felé irányította, 12 éves korában Tóth Lajosnál kezdett, majd hamarosan átkerült Gasztonyi Jánoshoz. Első sikerét 1964-ben érte el, egy „Ki vív szépen” versenyen 1., a bevitt találatok számát tekintve 3. lett.

Az élvonalba 1970-ben robbant be, amikor az IBV-n (Ifjúsági Barátság Verseny – akkoriban az egyik legrangosabb nemzetközi utánpótlás verseny) hatalmas meglepetésre megnyerte a férfi tőr egyéni versenyszámot. Hamarosan a válogatott kapuját is ostromolta, ezért a kötelező katonai szolgálat megkezdésekor a Bp. Honvéd – a korban szokásos módon, szinte kötelező jelleggel – igazolta le. Vidéki vívóként szinte lehetetlen volt bekerülni a felnőtt válogatottba, a leszerelés után a Honvéd marasztalta is, mégis, a szíve hazahúzta, visszaigazolt Szombathelyre.

A csendes és szerény vívó hamarosan a válogatott alapembere lett. Legjobb egyéni eredményét 1976-ban, a montreali olimpián érte el, egyéniben 3 csoportkört követően felkerült a 16-os egyenes kieséses táblára, ahol Gyenyiszovtól, a vigaszágon pedig Romanykovtól szenvedett vereséget, végül 9. lett (a csapattal 7. helyet szereztek), a világranglistán pedig 13. helyen zárta az évet.

Tagja volt az 1977-ben 5. 1978-ban 6. vb tőrcsapatnak, 1983-ban a csapattal ismét vb 5. lett.

1984-ben visszavonult, 10 évig Mödlingben, az osztrák vívósport fellegvárában edzősködött, majd Bécsújhelyre tette át a székhelyét, itthon, Szombathelyen pedig feleségével működtette vállalkozását.

2007-ben már sokat betegeskedett. Dodi, ahogy barátai hívták, még nem volt 57. éves, amikor 2007. június 19-én szülővárosában elhunyt. Végakarata szerint szűk családi körben búcsúztatták.

2020. szeptember 28-án a Magyar Vívó Szövetség és a Szombathelyi Önkormányzat támogatásával épült korszerű új vívótermet, mely Komatits József nevét viseli. Az ünnepélyes átadáson a nemzetiszínű szalagot Csampa Zsolt MVSZ elnök Komatits József özvegyével és lányával közösen vágta át.

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Komatits József” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük