Kőváry Mihály dr.

Kategória:

Leírás

Kőváry Mihály dr. (1837. augusztus 23. Torda – 1900. december 17. Kolozsvár)

Kolozsvári vívómester, ügyvéd, a Kolozsvári Atlétikai Club alapító tagja, alelnöke.

1837. augusztus 23-án született Tordán, szülei, Kőváry József, a szűcsök céhmestere és Sepsiszentgyörgyi Miklós Katalin hat gyermeket neveltek fel és taníttattak.

A gimnáziumot szülővárosában és Kolozsvárt az unitáriusoknál végezte, ezután a teológiai szeminárium növendéke lett, de végül a királyi jogakadémiát végezte el. Vívni az 50-es évek közepe táján kezdett, mesterei Helmereich Jakab, báró Jósika Lajos és Tompa Károly voltak. Néhány évig Prágában élt, mint a Viktória biztosítótársaság titkára, ahol tovább képezte magát, 1864-ben pedig Angliában és Franciaországban tanulmányozta a vívást.

Hírnevét a Tompa Károllyal 1962-ben és 63-ban jótékony célból történt színpadi mérkőzések alapították meg. Ügyvédi irodát és vívóiskolát nyitott Kolozsváron, Tompa Károly 1882-ben bekövetkezett halála után pedig a torna- és vívó egylet felkérésére elvállalta az egylet vívóiskolában a kard- és tőrvívás tanítását.

Az atléta termetű, képzett testi erővel rendelkező mester „tanítványait a szép testtartásban, a mozdulatok szabályosságában, a fegyverek helyes kezelésébe kitűnő modorral és példás türelemmel vezette be. A vívóórák leteltével pedig a lovagiasság fogalmát kapcsolatba hozta a vívással, az életből merített tapasztalatokkal, példákkal vonzóan és érdekesen magyarázta” (dr. Gerentsér László szavai). Gondja volt arra is, hogy a jó tanulókat ingyen tanítsa.

Nagy része volt a Kolozsvári Athletikai Club létrehozásában is. Az alapszabályokat megalapító 1884. december 4-i értekezletet mint elnök vezette, a megalakulás után pedig alelnökként végezte a vezetés napi munkáját.

A halál is szinte a vívóteremben érte: a vívóiskolából hazamenve szélhűdés érte, s néhány nap múlva, 1900. december 17-én délután 2 órakor, anélkül, hogy öntudatát visszanyerte volna, elhunyt. A kolozsvári köztemetőben az unitárius egyház szertartása szerint helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Killyéni András: Kolozsvári vívás – a kolozsvári vívók és vívómesterek bicentenáriuma 1818-2018

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kőváry Mihály dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük