Magay Dániel

Kategória:

Leírás

Magay Dániel (született 1932. április 6. Szeged)

Olimpiai és világbajnok, 3x-os USA bajnok kardvívó, vegyészmérnök.

1932. április 6-án született Szegeden. Édesapja katonatiszt volt, ő vitte magával vívni, amikor fia még csak 10 éves volt. Eleinte nemigen szerette az unalmas lábmunkát, de egy év után, amikor már Armentano Ede kardot adott a kezébe, megszerette. A háború után a jómódú arisztokrata család elvesztette a vagyonát, a Vidra u. 6. szám alatti cipészműhelyben laktak és a szegedi piarista gimnáziumban érettségizett fiatalembert nemhogy nem vették fel az egyetem vegyészkarára, de még álláshoz is csak szeretett mestere, Márki Ferenc segítségével jutott: távírdai munkát kapott, és ekkortól minden energiáját a sportra fordította.

1950-ben Budapestre költözött, ekkor már az egyik legtehetségesebb ifjú kardvívónak számított. 22 évesen, 1954-ben tagja volt a világbajnok magyar kardcsapatnak, akárcsak 1956-ban az olimpiai bajnok kardválogatottnak. A 24 éves fiatalember nem tért vissza Melbourne-ből, Kaliforniában telepedett le és a Berkeley Egyetemen szerzett vegyész diplomát. Kedvtelésből még vívott egy darabig, 3 amerikai bajnoki címet is szerzett, de elsősorban a szakmájának élt. A Szilícium-völgyben, Los Altosban lett a Raychem nevű vállalat termékfejlesztési igazgatója.

1964-ben tért először vissza Magyarországra, ezután rendszeresen látogatta a családját Szegeden. A hatvanas években megnősült, felesége pszichológus, 2 gyermekük született, Katalin 1967-ben, Dániel 1970-ben. Nagy bánata volt, hogy sokáig nem kaphatta vissza a magyar állampolgárságát, azonban 2017-től végre hivatalosan is ismét magyarnak mondhatja magát.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magay Dániel” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük