Marosi József

Kategória:

Leírás

Marosi József (született 1934. október 16. Budapest)

Olimpiai ezüstérmes és bronzérmes, világbajnok, vb ezüst- és 2x-es vb bronzérmes, 6x-os országos bajnok vívó, arany okleveles gépészmérnök.

Budapesten született 1934. október 16-án. Gyerekkorában a Semmelweis utca 2. szám alatti házban lakott, és mivel történetesen ebben a házban volt a legismertebbek közé tartozó vívóterem, itt kezdett vívni 1952-ben a Budapesti Haladásban (ma OSC vívóterem), ahová nemsokára követte húga, az olimpiai és világbajnok Marosi Paula is.

Első edzője Ganzmann Ferenc volt, később Hatz József, Somos Béla és Vass Imre is a mestere volt. Tőrvívónak indult, de hamar kiderült, hogy párbajtőrben is kiváló. Legjobb eredményei: világbajnok (1959 párbajtőr csapat), olimpiai ezüstérmes (1956 párbajtőr csapat) és bronzérmes (1956 tőr csapat), világbajnoki ezüstérmes (1955 tőr csapat) és bronzérmes (1954 tőr csapat, 1955 párbajtőr csapat).

1958-ban végzett gépészmérnöki szakon, a KÖZTI-ben kapott állást, 1964-ben kinevezték osztályvezetőnek, ekkor abbahagyta az aktív sportolást. Szakmájában is igen sikeres lett, egészen 80 éves koráig dolgozott műemlékek rekonstrukciós munkálatain, többek között a Természettudományi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum felújításának tervezésében is részt vett.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Marosi József” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük