Marosi Paula

Kategória:

Leírás

Marosi Paula (Bánvölgyi Dezsőné), (született 1936. november 3. Budapest)

 Olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes, világbajnok, vb ezüst- és bronzérmes, 8x-os országos bajnok tőrvívónő.

1936. november 3-án született Budapesten, 1950-ben Dömölky Lídiával együtt kezdett vívni, testvéreik invitálására, mivel mindkettőjük bátyja piarista diák volt, akik már javában sportoltak a Semmelweis utcai Bp. Haladás (ma OSC) teremben (Marosiék a ház 4. emeletén is laktak). Első edzőjük Ganzmann Ferenc volt, majd Marosi Paula Forró Sándornál folytatta, hamarosan átigazolt a Honvédba, 1960-ban pedig a Dózsában, ekkor már Hatz József volt a mestere.

1961-től 1970-ig szerepelt a válogatottban, ezalatt olimpiai arany- (1964) és ezüstérmet (1968) szerzett, világbajnokságokon szintén két érmet nyert: aranyat (1962) és ezüstöt (1966), mindannyiszor csapatban. Igazi csapatember volt, technikás és megbízható versenyző, akire mindig számítani lehetett, és nem utolsó sorban mindig jó kedélyű.

1972-ben fejezte be a vívást, ekkortól a Belügyminisztériumban dolgozott gazdasági területen (a Veres Pálné Gimnázium elvégzése után Közgazdasági technikumot végzett), emellett 1980-ig az Újpesti Dózsa elnökségi tagja is volt. A BM-ből vonult nyugdíjba, ahogy akkor fogalmazott, ekkortól főfoglalkozású nagymama lett.

Csapattársaival a mai napig jó barátságban vannak, rendszeresen összejárnak és nagy kártyacsatákat vívnak.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Marosi Paula” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük