Szőcsné Morvay Zsuzsa

Kategória:

Leírás

Morvay Zsuzsa (Szőcs Bertalanné, 1929 – 2009. január 8. Budapest)

3x-os világbajnok tőrvívónő, gyógyszerész, vívóedző.

1929-ben született Budapesten, a kiváló atléta és edző, Irányossy Gézáné szerettette meg vele a sportolást, kezdetben ő is atletizált, magasugrásban ért el jó eredményeket.

A Honvédban kezdett vívni, edzője, akinek mindent köszönhetett, Szűcs János volt. Már 1953-ban tagja volt a Brüsszelben világbajnoki címet szerző Elek Ilona, Elek Margit, Kiss Kató, Morvay Zsuzsa, Nyári Magda, Zsabka Magda összeállítású női tőr csapatnak, ő azonban ezt az aranyérmet nem tekintette teljes értékűnek, mivel nem vívott a csapatversenyek során. Az 1955-ben Rómában világbajnok csapatnak (Dömölky Lídia, Elek Ilona, Elek Margit, Kiss Kató, Morvay Zsuzsa, Nyári Magda) már teljes értékű és oszlopos tagja volt, csakúgy, mint az 1959. évi budapesti világbajnokságon győztes válogatottnak (Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Morvay Zsuzsa, Nyári Magda, Rejtő Ildikó, Székelyné Marvalics Györgyi).

Az energikus, erélyes, ugyanakkor technikás, biztos pengevezetésű vívónő időközben gyógyszerészként kezdett dolgozni, férjhez ment a szintén kiváló vívó, később még kiválóbb mesteredzőhöz, Szőcs Bertalanhoz, 1962-ben pedig megszületett kislányuk, Szőcs Zsuzsa, aki talán egyetlenként volt világbajnok női tőr és női párbajtőr csapatban egyaránt, utóbbiban több alkalommal is.

Szőcsné Morvay Zsuzsa 1963-tól gyógyszerészi munkája mellett félállásban edzősködni kezdett, 1978-tól pedig megvált a gyógyszertártól, ekkortól főfoglalkozású edzője lett az MTK-nak. Edzőként szigorú volt és következetes, ügyelt a legkisebb részletekre is. Ugyanakkor ő volt az is, aki vizes hajjal nem engedett senkit az utcára, anyjuk helyett anyjuk volt a vívópalántáknak. Több száz ifjú vívót nevelt fel, legnevesebb versenyzője Gátai Róbert volt.

Életének 80. évében, hosszan tartó súlyos betegség után, 2009. január 8-án távozott, utolsó kérése az volt, hogy a legszűkebb családi körben szórják szét a hamvait.

Forrás: Arcanum Digitalis Tudománytár

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szőcsné Morvay Zsuzsa” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük