Nagy Ambrus dr.

Kategória:

Leírás

Dr. Nagy Ambrus (1927. augusztus 20. Budapest – 1991. július 18. Hága)

Olimpiai ezüstérmes, vb bronzérmes, 2x-es egyéni és 1x-es csapat országos bajnok párbajtőrvívó, sebészorvos.

Budapesten született 1927. augusztus 20-án. A BEAC – 1951-tól Bp. Haladás  -vívójaként 1950 és 1956 között volt válogatott párbajtőrvívó.

1950-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, és ugyanebben az évben, 23 éves korában egyéni párbajtőrbajnoki címet szerzett, ettől kezdve a magas, technikás vívó kihagyhatatlan tagja volt a válogatottnak. „Civilként” sebészként kezdetben dolgozni a Rókus, 1952-tól a Honvéd Kórházban.

1955-ben Rómában tagja volt a világbajnoki bronzérmes párbajtőr csapatnak (Balthazár Lajos, Berzsenyi Barna, Marosi József, Nagy Ambrus, Rerrich Béla, Sákovics József), közvetlenül ez után jeles eredménnyel sebészorvosi szakvizsgát szerzett. 1956-bn ismét egyéni magyar bajnok lett. Az 1956. évi Melbourne-i olimpián a Balthazár Lajos, Berzsenyi Barna, Marosi József, Nagy Ambrus, Rerrich Béla, Sákovics József összetételű csapat tagjaként olimpia ezüstérmet szerzett, majd mint oly sok sportoló, ő sem tért vissza Magyarországra.

Bécsben telepedett le, ott is nősült, végül Hágában, a Philips cég orvosaként talált meg otthonát, de Afrikában is gyakorolta orvosi hivatását.

Mindössze 63 éves volt, amikor 1991. július 18-án Hágában elhunyt.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nagy Ambrus dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük