Nedeczky György dr.

Kategória:

Leírás

Nedeczky György dr. (1918. december 19. Budapest – 2004. december 12. Budapest)

Vívó, versenybíró, gyámügyi főtanácsos, költő.

Budapesten született 1918. december 19-én , bátyját, Nedeczky Lászlót 11 éves korában követte a BEAC-ba, ahol élete végéig a vívás szerelmese és szolgálója lett. Nem vált neves versenyzővé, de versenybíróként, versenyrendezőként, szervezőként, „szürke eminenciásként” élete végéig minden hétvégéjét a pástok mellett töltötte.

Orvos szeretett volna lenni, de a jogi egyetemre vették fel, 1942-től árvaszéki fogalmazógyakornokként kezdett dolgozni, ekkortól nyugdíjba vonulásáig gyermekvédelemmel foglalkozott.

Ahogy a vívás és a hivatás, a család is szent volt számára, 1944-ben nősült, Moldoványi Ilona lett a párja, akivel 61 évet éltek le együtt. Két gyermekük született, 1945-ben Gyöngyvér, aki fiatalon, 53 éves korában meghalt, majd 1947-ben György, tízszeres országos csapatbajnok és háromszoros BEK győztes párbajtőrvívó, később kiváló vívómester, a kétszeres világbajnok Fekete Attila és a világbajnoki érmes Tóth Hajnalka mestere, valamint szintén versenybíró, aki sajnos már szintén nincs közöttünk.

Talán kevesen tudják, hogy dr. Nedeczky György kiváló és elismert költő is volt, fiatal korától írt költeményeket, verseskötete is megjelent „A költő imádkozik” címmel.

Gyuri bácsi 86. születésnapja előtt néhány nappal, 2004. december 12-én hunyt el.

Hitvallása ez volt: „Nagy varázslat a szeretet. Sohasem a hibákat, hanem mindig az erényeket keresem az emberekben.”

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nedeczky György dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük