Pézsa Tibor

Kategória:

Leírás

Pézsa Tibor (született 1935. november 15. Esztergom)

Olimpiai bajnok és 3x-os olimpia bronzérmes, 2x-es világbajnok, 5x-ös világbajnoki ezüstérmes, 3x-es bronzérmes és 6x-os országos bajnok kardvívó, mesteredző.

Esztergomban született 1935. november 15-én, harmadik gimnazista korában kezdett vívni, első edzője Boromissza Gyula volt, a bencés gimnázium testnevelője. Hamarosan az Esztergomi Vasas versenyzője lett, mestere pedig Bulynovszky István, aki mint kitelepített volt katonatiszt, Lábatlanról járt át Esztergomba vívást oktatni. Bulynovszky ajánlotta be Szűts János, akinek kezei nyomán a páratlan magyar kardhagyományok egyik legkiválóbb folytatója lett, és aki mellett később a legkiválóbb vívómesterek egyike is lett.

Pályafutásának legjobb eredménye a tokiói olimpia kard egyéni győzelme, illetve az 1970-es ankarai egyéni világbajnoki címe, de számtalan egyéb érem fűződik a nevéhez a különböző világversenyeken.

1973-ban visszavonult a versenyzéstől, fokozatosan átvette Szűts János tudását és szakmai tapasztalatait, szívügye a Borsody-iskola és szeretett mestere örökségének továbbélése. Legnevesebb versenyzője Nébald György olimpia és világbajnok kardvívó volt.

2005 óta vívómestereket is nevel, volt tanítványa, Gárdos Gábor legjobb vívóival a mai napig külön foglakozik, így Szatmári András és Márton Anna győzelmeiben Pézsa Tibornak is kiemelkedő szerepe van.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pézsa Tibor” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük