Székelyné Marvalics Györgyi

Kategória:

Leírás

Székelyné Marvalics Györgyi (1924. december 1. Nagykanizsa – 2002. július 18. Budapest)

Olimpiai ezüstérmes, világbajnok, vb ezüst- és bronzérmes, 7x-es országos bajnok tőrvívónő.

Nagykanizsán született 1924. december 1-én, sportszerető családban, nagybátyja, Marvalics Kálmán 1924-bn és 1928-bn diszkoszvető olimpikon volt.

A jobb megélhetés kedvéért a család Budapestre költözött, Marvalics Györgyi a Bp. Postásban kezdett vívni (két lánytetvére is első osztályú tőrözővé vált, húga, Éva a válogatottban is szerepelt.

Igazi csapatember volt, 1950-64 között 7 csapatbajnoki címet szerzett. Egyéniben akadtak nála jobbak, de a csapatban megtáltosodott, higgadt és technikás vívásával    segített sikerre társnőit. 1956-ban már a válogatott párbajtőrvívó, Székely Tibor feleségekén szerezte meg első érmét világversenyen, egy világbajnoki csapat bronzérmet a Dömölky Lídia, Elek Ilona, Elek Margit, Kiss Kató, Kovácsné, Székelyné összeállítású válogatottal.

1959-ben tagja volt a Budapesten világbajnoki címet szerzett női tőr csapatnak, 1960-ban a római olimpián ezüstérmes lett a csapattal, 1961-ben, Rómában vb ezüsttel búcsúzott a válogatottól.

Visszavonulása után a MÁV Számítástechnikai Vállalatnál dolgozott, de férje révén nem szakadt el a vívástól. Érdekesség, hogy a FIE örökös tiszteletbeli tagja, Székely Tibor volt 1976-bn a montreali olimpián a mérkőzésvezető, amikor a szovjet öttusázó, Onyiscsenko csalt és lebukott preparált párbajtőrével.

Egy fiuk és egy lányuk született, unokájuk, Székely Viktória 2002-ben világbajnoki induló volt evezésben.

Székely Tiborné Marvalics Györgyi 77 éves korában, 2002. július 18-án Budapesten hunyt el.

Forrás: Kis János cikke a ZAOL.hu-n, 2014.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Székelyné Marvalics Györgyi” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük