Szőcs Bertalan

Kategória:

Leírás

Szőcs Bertalan (1934. július 18. Újpest – 2016. május 26. Budapest)

Világbajnoki ezüst- és bronzérmes tőrvívó, vívómester, akinek tanítványai közül 4 olimpiai és 8 világbajnok került ki.

Újpesten született 1934. július 18-án, nagybátyja BerczellyTibor 3x-os olimpiai- és 5x-ös világbajnok kardvívó volt, így nem csoda, hogy 1947-ben vívni kezdett, de sokáig kacérkodott az öttusával is. Hamarosan a legkiválóbb tőrözök között tartották számon, 1954 és 1958 között volt válogatott kerettag, a magyar csapat tagjaként 1954-ben bronz-, 1955-ben ezüstérmet szerzett.  Ekkor már a Testnevelési Főiskolára járt, 1957-ben végzett tanárként, 1964-ben pedig az első vívó szakedzői évfolyam hallgatójaként kapott vívómesteri diplomát, de síben és úszásban is szakedző lett.

1959-től már elsősorban edzőként dolgozott, a következő évtizedekben olimpia és világbajnokok sora volt a keze alatt, többek között Gábor Tamás, Schmitt Pál, B. Nagy Pál, Tordasi Ildikó, Kovács Edit, Várkonyi Marina, Mincza Ildikó, és persze lánya, Szőcs Zsuzsa, mindmáig az egyetlen, aki női tőrben és párbajtőrben is világbajnoki címet mondhat magáénak.

1969-től a női tőr válogatott mellett dolgozott, a 80-as években nagy része  volt a női párbajtőrvívás elterjesztésében, kiemelkedő sikereiben. Nevéhez fűződik a sportiskolai rendszer elterjesztése, mint ahogy a neve összeforrt az MTK vívószakosztályával is. Második otthona volt a vívóterem, feleségével, Morvay Zsuzsa 3x-os világbajnok tőrvívónővel, majd később kiváló vívómesterrel élete nagy részét ott töltötte.

Fanatikus ember volt, sokan szerették, de nem félt az elveiért, módszereiért, klubjáért és tanítványiért bárkivel szemben harcba szállni.

Eredményei elismeréseként az MTK Csömöri úti vívóterme még életében, 2013-ban felvette a nevét. Rövid betegség után életének 82. évében, 2016. május 26-án hunyt el.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szőcs Bertalan” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük