Tusnády (Tschurl) Alfréd

Kategória:

Leírás

Tusnády (Tschurl) Alfréd (1884. február 17. Barót – 1969. február 23. Győr)

Vívómester, a győri vívóiskola megalapítója, katonatiszt.

1884. február 17-én, szegény székely családban született a háromszéki Baróton, édesapja Tschurl Károly, édesanyja Wágner Sarolta. Sport iránti készsége már gyermekkorában megmutatkozott. 1905-ben a nagyszebeni közös tüzérséghez hívták be szolgálattételre, ahol parancsnokai hamar felismerték sport iránti szeretetét, és a bécsújhelyi vívómesterképző intézethez vezényelték. Kiváló eredménnyel végzett, ezért egy további évre visszatartották. 1907-ben a Traiskirscheni tüzérhadapród iskolába, egy év múlva a soproni, 1910-ben pedig a nagyváradi hadapródiskolába került. A háború után a Ludovika Akadémia vívómestere lett.

Katonai beosztásai mellett polgári egyesületekben is kifejtette nem mindennapi vívópedagógiai működését.

Tanítványai közé tartozott Maszlay Lajos, Hatz József, Székelyhidy Tibor, Berczelly Tibor, majd Kovács Pál is, amikor 1935-ben az első országos kardbajnokságát nyerte. Polgári egyesületben Tersztyánszky és Rády  voltak egy időben a tanítványai és első mestere volt Kabos Endrének.

Később Győrben telepedett le, ahol 1938-tól volt a Győri Vívó Club, majd az ETO mestere, tanítványai voltak többek között Pesthy, Hámori Jenő, Pallaghy Csaba.

Utolsó éveiben látása nagyon megromlott, már az utcára sem ment ki. 85 éves korában, 1969. február 23-án hunyt el, a Győri Köztemető XXVIII. számú parcellájában nyugszik.

A Győri ETO 1970-től évekig megrendezte Tusnády Alfréd Emlékversenyt.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tusnády (Tschurl) Alfréd” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük