Zöld Ferenc dr.

Kategória:

Leírás

Zöld Ferenc dr. (1904. október 28. Székesfehérvár – 2004. szeptember 6.)

Vívómester, sportvezető, szakíró.

Székesfehérváron született, édesanyja, Krakauer Jolán nyelvtanár volt, édesapja, Zöld Márton az osztrák magyar hadsereg tisztje.

Az 1920-as években kezdett vívni Santelli Italonál, 1926-tól a BEAC versenyzője lett. Egyéniben ritkán vívott, de a csapatbajnokságokon klubja érdekében mindenkor pástra lépett. Egyre jelentősebb szerepet töltött be a vívószövetség életében és a főiskolai sportéletben is. A II. világháború előtt a magyar vívás tisztán amatőr alapon működött, sem a versenyzőknek, sem a bíráskodásért vagy a szervezésért nem fizettek, ezért aztán mindenkinek volt egy főfoglalkozása is a vívás mellett. Zöld Ferenc 1929-ben az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemen jogból és magyar nyelvből doktorált, szerzői joggal foglalkozott és a Révai Irodalmi Intézet, majd a Révai Könyvkiadó jogtanácsosa volt, az államosítás után a Népművelődési Minisztérium könyvkiadói jogi csoportját vezette.

A vívószövetség titkárjaként is tevékenykedett, azonban politikai okokból 1939-ben leváltották. A háború után is irányító szerepet töltött be a vívók között, az 1948-as londoni olimpián ő volt a magyar vívóválogatott csapatvezetője, a nyitóünnepségen a zászlóvivő mögött haladhatott.

1956-ban feleségével, Annával és fiával, Antallal előbb Ausztriába, majd az Egyesült Államokba emigrált. 1957-től 40 évig Kaliforniában tanított, 1959-től pedig a Ponoma College-ben tanított vívást közel 40 évig. Közben könyvet írt Petschauer Attiláról és több mint 2000 szakcikket is publikált több országban, Magyarországon Pacificus álnéven, illetve olimpiákról és világbajnokságokról tudósította a Szabad Európa Rádiót.

1994-ben, 90. születésnapján az Egyesült Államokban barátai és tanítványai, olimpiai és világbajnokok köszöntötték, az ünnepségről Hámori Jenő videofelvételt készített. Az ünnepi beszédet dr. Nedeczky László tartotta, aki az ELTE rektora nevében vas diplomát is átnyújtott az ünnepeltnek. Kamuti Jenő a Santelli Alapítvány elnökeként mint az utolsó élő Santelli tanítványnak adott át díszoklevelet, Delneky Gábor versben, az öreg BEAC-isták nevében pedig Márton Endre köszöntötte.

1997-ben nyugdíjba vonult és feleségével Bellenghembe költözött, Antal (Anthony) fia közelébe.

2004 tavaszán tanítványai, Delneky Gábor, Magay Dániel és Hámori Jenő már a 100. születésnapját szervezték, melyre tisztelői a világ minden részéről jelezték részvételüket, azonban dr. Zöld Ferenc szeptember 6-án, néhány héttel 100. születésnapja előtt, nyelőcsőrákban elhunyt. Ezzel Santelli Italo utolsó tanítványa is távozott az élők sorából.

Köszönjük Zádor (Nedeczky) Ildikónak az értékes dokumentumokat és fényképeket!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zöld Ferenc dr.” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük