Zsabka Magda

Kategória:

Leírás

Zsabka Magda (dr. Erhardt Tivadarné – 1923. december 26. Budapest – 197. október 17. Budapest)

3x-os világbajnok, 2x-es egyéni és 5x-ös csapat országos bajnok.

1923. december 26-án Budapesten született. A BBTE-ben, a bátyját követve kezdett vívni, de sokáig a kosárlabda is vonzotta, nehezen tudott választani a két sportág között, végül a vívást választotta. Nagy tehetség volt, már 17 éves korában 1941-ben húzóembere volt az országos bajnok BBTE női tőr csapatának.

1952-től 54-ig 17 alkalommal képviselte a magyar színeket, 3x volt tagja a világbajnok magyar női tőr csapatnak. Nem is akármilyen tagja, hiszen például 1952-ben a döntőben 4 győzelmet szerzett a világbajnok francia csapat ellen.

A kiváló adottságú, gyors technikás, védekező stílusú vívónő az ötvenes évek egyik legjobbja volt. Balszerencséjére pályafutása egybeesett azzal az időszakkal, amikor még a régi nagyok (az Elek nővérek, Nyári Magda) is pályájuk zenitjén álltak ,de már a fiatalok (Dömölky, Ágoston, Morvay, Gulácsy, Juhász) is bontogatták szárnyaikat.

Hiába nyert egyéni magyar bajnoki címet 1953-ban és 1954-ben, 1955-ben az akkor 19 éves Dömölky Lídia az országos bajnokság megnyerésével kiszorította a válogatottból, majd győzött a világbajnokságon is, Az első, aki Lídiának táviratban gratulált, Zsabka Magda volt….

47 éves korában, 1970. október 17-én Budapesten hunyt el, a Farkasréti-temetőben nyugszik.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zsabka Magda” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük