RÓLUNK

A vívás versenysporttá alakulása jórészt három nemzet nevéhez fűződik: Franciaország, Olaszország és Magyarország. A tárgyi muzeális emlékek legnagyobb része is szükségszerűen ezekben az országokban lelhetők fel, illetve a XX. század elején, közepén ezek adták az olimpiai és világbajnokok zömét, itt éltek és dolgoztak a legkiválóbb, iskolát alapító vívómesterek, akiknek tudására épülve terjedt el a korszerű sportvívás először Európa-, majd világszerte.

A legeredményesebb magyar olimpia sportág képviselői az olimpiákon eddig 37 arany-, 23 ezüst- és 27 bronzérmet nyertek, a világbajnokságokon szerzett érmek száma 92, 81, 97.

A magyar vívás hagyományai azt kívánnák meg, hogy hazánkban intézményesített teret kapjon a történelmi vívás sporttá válása tárgyi emlékeinek megőrzése, továbbá a nagy bajnokok, edzők, sportvezetők életművének és emlékezetének megőrzése, közkincsé tétele. 

A régi idők nagy bajnokai közül sokan már nem élnek, de jelenleg is van 18 élő olimpiai és több, mint 50 világbajnokunk, az ő relikviáik nagyrészt családi kézben vannak. A családi emlékektől sokan nem szívesen válnak meg, attól tartva, hogy esetleg külföldi kézbe kerülnek, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban pedig a számtalan egyén sportág relikviái mellett esetleg nem jutnának a jelentőségükhöz mérhető térhez és figyelemhez.

A Nemzeti Vívómúzeum kialakítása mellett szól Németh Árpád vívómester világszinten is páratlan vívórelikviákat tartalmazó gyűjteménye, melynek állandó kiállítási helyet kellene találni.

A VÍVÓMÚZEUM ALAPÍTVÁNY évek óta harcol egy, az eredményekhez méltó Vívómúzeum kialakításáért. Néhány éve a Bp. V. kerület Semmelweis utcai Egyetemi (korábban BEAC, Bp. Haladás, OSC, jelenleg EVC) Vívóteremben megtettük az első lépéseket, azonban a vívóterem új vezetése nem támogatja a Vívómúzeum fennmaradását. Keressük a lehetőségeket, vannak biztató jelek, de egy múzeum kialakításához és fenntartásához ugyanaz a három dolog szükséges, mint a háborúkhoz: pénz, pénz, pénz. No meg közös akarat… Addig is, amíg nincs lehetőség a vívórelikviák személyes megtekintésére, a vivomuzeum.hu oldalon törekszünk az érdeklődésre számot tartó muzeuális vívófelszerelések, emléktárgyak, oklevelek, fényképek megosztására.

Jó böngészést kívánunk!