Pethő László

Kategória:

Leírás

Pethő László

Pethő László

1948. november 2. Debrecen

Világbajnoki bronzérmes, egyéni országos bajnok párbajtőrvívó, 2x-es junior világbajnok öttusázó, vívómester, lovasedző.

1948. november 2-án született Debrecenben, 1961-ben kezdet sportolni – öttusázni – az Újpesti Dózsában. Az 1969. évi budapesti öttusa világbajnokságon junior egyéniben és csapatban is nyerni tudott, ettől kezdve állandó tagja lett a felnőtt válogatottnak, azonban világversenyre nem válogatták be az induló csapatba (1970-ben tartalék volt). Elsősorban a technikai számokban jeleskedett, főleg a vívásban, hiszen 1967-ben junior világbajnoki induló volt párbajtőrben is, az 1973. évi Universiadén pedig a párbajtőr csapattal ezüstérmes, egyéniben pedig 5. volt.  

Vass Imre mesteredző, a párbajtőr aranycsapat mestere évekig igyekezett rávenni, hogy térjen át a vívásra, de az öttusa iránti szerelem sokáig erősebbnek bizonyult. 1974. december végével végül mégis felhagyott az öttusával, januártól pedig már a vívó válogatott kerettel készült, hiszen pontjai alapján évek óta kerettag lehetett volna.

1977-ben indulhatott első alkalommal felnőtt VB-n, ahol egyéniben 5. helyet szerzett. A következő évben biztos csapattagként készülhetett a világbajnokságra, amikor a felkészülés hajrájában, 1978. május 4-én egy válogatottbeli társával asszózva életveszélyes sérülés érte. Társa fegyvere egy együttes támadás során eltört a sisakján, a törött penge pedig a jobb kulcscsontja alatt behatolt a bal tüdejébe, ahol 2 fontos eret is roncsolt. Hat órás műtéttel megmentették az életét, de 5 liter vért veszített, a tüdőkapacitása 5500-ról 1500-ra csökkent, és az orvosok 2 évre becsülték, hogy a szervezete teljesen regenerálódni tudjon.    

Novemberben lenézett a vívóterembe, hamarosan már iskolázott, 1979. januárjától pedig asszózni is elkezdett, igaz, hogy az első alkalommal még csak 5 percig bírta. Az erőnlét visszaszerzése hosszú és fájdalmas folyamat volt, de az öttusából hozott erőnlét és akaraterő meghozta a gyümölcsét. 1979-ben ismét vb induló volt, 1980-ban egyéni magyar bajnokként, a londoni Martini Kupa győzteseként kihagyhatatlan volt a moszkvai olimpiai párbajtőrcsapatból. Nem sikerült a jó szereplés, egyéniben 13. lett, és a csapat sem szerepelt jól, 8. lett.

1981-ben végre sikerült a világbajnoki érem, a párbajtőr csapat bronzérmet szerzett. A csapat tagjai: Dénes Balázs, Kolczonay Ernő, Pethő László, Székely Zoltán és Szijj Károly valamennyien öttusázóként kezdték…

Pethő nem sokkal később, 33 évesen felhagyott a versenyzéssel, családjával Ausztráliába költözött, ahogy akkor mondták „disszidált”.

Sydneyben telepedett le, lovasiskolát nyitott és öttusaedzőként dolgozott, vívó- és lovasedzője volt a 2016-ban egyéni olimpiai bajnok Chloé Espositonak is.

Néhány éve súlyos betegségen esett át, de Pempő erős szervezete ezúttal is győzött, lassan visszatérhetett régi életéhez, egyik tanítványa pedig már olimpiai kvótát is szerzett Párizsra.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pethő László” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük