1963. július 20. Gdansk: háromszori hármas holtverseny után három magyar vívónő a világbajnoki dobogón!

Leírás

Az 1953. évi gdanski vívó világbajnokság női tőr 8-as döntőjébe 3 magyar vívónő került be: Juhász Katalin, Rejtő Ildikó és Sákovicsné Dömölky Lídia. A döntő első mérkőzésén a román színekben versenyző, előző évi világbajnok Orbán Olga legyőzte az olasz Giovanna Masciottát, majd Rejtő Ildikó a szovjet Alexandra Zabelinát, Juhász a francia Daniella Mousettet, végül Dömölky Lídia a szintén olasz Antonella Ragnot.

Az akkori szabályok szerint a legjobb 4 közé jutottak körmérkőzést vívtak az első helyért. Ebben mindhárom magyar színekben versenyző legyőzte Orbán Olgát, egymás között pedig 1-1 győzelmet szereztek, következett tehát a holtverseny az 1. helyért.

Az újravívás eredménye: Juhász-Rejtő 4:3, Rejtő – Sákovicsné 4:1, Sákovicsné – Juhász 4:2.

Az izgalom és a mérkőzések sorozata meglehetősen sokat kivett a vívónőkből, ennek ellenére szünet beiktatása nélkül kezdődött az ismételt újravívás. Ez sem hozott azonban döntést: Juhász – Rejtő 4:1, Rejtő – Sákovicsné 4:1, Sákovicsné –Juhász 4:2.

Az előző napi férfi tőr egyéni döntőben hasonló hármas holtverseny alakult ki a francia Jean Claude Magnan, valamint a lengyel Ryszard Parulski és Egon Franke között, amikor is a második holtverseny után a versenybíróság elnöke úgy döntött, hogy ha a következő körben is körbeverés lesz, 3 világbajnokot hirdetnek (a harmadik holtversenyben Magnan mindkét ellenfelét legyőzte).

A nagy hőségben a végletekig elcsigázott magyar hölgyek várták, hogy a zsüri azúttal is így dönt, de mivel ez nem történt meg, ismét – immár negyedszer – összecsaptak az első helyért. Ekkor már látszott, hogy Rejtő a legfrissebb, és Juhász Kati a legfáradtabb, így végül az alábbi eredmények születtek: Rejtő – Juhász 4:2, Rejtő – Sákovicsné 4:3, Sákovicsné – Juhász 4:1.

Megszületett tehát a szinte felülmúlhatatlan eredmény, 3 magyar tőrvívónő lett a világ legjobbja, még ha ennek a fáradtságtól már nem is tudtak annyira örülni…. Másnap reggel pedig kezdődött a csapatverseny, ahol a magyar csapat – talán az egyéni verseny embert próbáló fizikai és idegi megterhelése miatt – ezúttal az örök rivális szovjet csapat mögött „csak” ezüstérmet szerzett.

Egy év múlva, az 1964-es tokiói olimpián azonban a magyar női tőr válogatott visszavágott, és olimpiai bajnoki címet szerzett, sőt Rejtő Ildikó egyéniben is diadalmaskodott.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„1963. július 20. Gdansk: háromszori hármas holtverseny után három magyar vívónő a világbajnoki dobogón!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük