Németh Árpád

Kategória:

Leírás

Németh Árpád (született 1940. február 5. Kecskemét)

Az egyik legidősebb aktív magyar vívómester, a vívó relikviák nemzetközileg elismert gyűjtője és szakértője.

Kecskeméten született 1940. február 5-én, 10 éves korában itt ismerkedett meg a vívással, első mestere Gaál Tibor volt. Érettségi után, 1958-ban Budapestre költözött, egyetemre jelentkezett, de származása miatt nem vették fel. Szakmát tanult, így 1961-ben, mint munkásszármazású, már felvették az akkor induló TF vívómesterképző ma már legendás 1. évfolyamába, ahol többek között Pézsa Tibor, Szőcs Bertalan, Gyuricza József és Páldi Péter voltak az évfolyamtársai, és Bay Bélától, Szűts Jánostól és Hátszeghy Hatz Józseftől sajátíthatott el mindent, amit a vívómesterségről csak tudni lehet. Eközben a BVSC-ben versenyzett is.

1964-ben szerzett vívómesteri diplomát, majd 1965-től Tuniszban lett szövetségi edző. Előtte 3 olasz és 2 francia mester hagyott ott fel idő előtt a reménnyel, hogy megteremti a tuniszi vívósport alapjait, és a sportvezetők azt várták, hogy mint a többi külföldi, ő is el fog menni, de Németh Árpád minden este 6-8-ig a ott volt a vívóteremben, aztán egyszer csak megjelentek az első bámészkodó… 7 év elteltével pedig már több, mint 90 olyan vívót nevelt fel, akik nemzetközi szinten is versenyeztek, és sorra nyerték a regionális seregszemléket.

Időközben 4 évig itthon is volt az utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya, majd ismét külföldön, Kuwaitban edzősködött.

Nyugdíjba vonulása óta is aktív edzőként dolgozik, „csupán” a vívás iránti szeretetből hetente 2x foglalkozik a Vasas párbajtőr versenyzőivel.

Nemcsak mint vívómester alkotott és alkot ma is maradandót – és nem utolsó sorban rengeteg volt tanítványa évtizedek elteltével is rajong érte – de nemzetközi szinten is kiemelkedő gyűjteménnyel rendelkezik, kezdve a több száz vívó szakkönyvtől a muzeális fegyverek, sisakok, kesztyű, vívócipők százain át egy csodás éremgyűjteményig. Évtizedek óta a világ 3 legnevesebb vívórelikvia gyűjtője közé tartozik, és gyűjteményét folyamatosan bővíti, a FIE rendszeresen kölcsönöz tőle kiállítási tárgyakat a világversenyeket kísérő kiállításokhoz. Ma pedig már legendaszámba megy, hogy a FIE elnöke, Uzmanov úr (aki nem mellesleg a világ 30-40 leggazdagabb embere közé tartozik), megválasztása után meg szerette volna vásárolni Németh Árpád gyűjteményét, hogy Lausanne-ban vívómúzeumot nyisson az anyagból, és bár gyakorlatilag bármilyen összeget hajlandó lett volna fizetni a kollekcióért, Németh Árpád nem akart megválni kincseitől, itthon szeretné tartani, rendezni és gyarapítani azt.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Németh Árpád” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük