G. Kiss Gyula

Kategória:

Leírás

G. Kiss Gyula (1914. Szolnok – 1981. január 9. Szolnok)

Vívómester, a szolnoki vívósport megalapítója.

1914-ben született Szolnokon, a vívómesteri képesítést a híres SPOTI-ban szerezte meg. 1938-ban leszerelt, Szolnokon a MÁV-nál helyezkedett el, mint a fűtőház órabérese, szabadidejében pedig a megyeháza pincéjében vívóiskolát indított. Első tanítványait a fűtőház inasai közül toborozta, de hamarosan át kellett költözniük a Járműjavító kultúrotthonába, majd onnan is tovább, végül a mostoha teremhelyzet miatt az éppen csak beinduló vívóélet megszűnt.

1949-ben a Gépipari Technikumban ismét elkezdődtek a vívóedzések, kezdetben 12-en voltak, sokan utcai ruhában edzettek, a tornacipő nagy kincsnek számított. Megalakult a Szolnoki MÁV vívószakosztálya, melynek első edzője lett, ekkor már a MÁV Járműjavító Szertárában dolgozott, mint raktárvezető számadó, így mellékállásban dolgozott 33 éven keresztül – hirtelen haláláig – a szakosztály vezető edzőjeként.

Mégis iskolát teremtett, „hagyományt a vívásnak, olyan szellemet, amelyben természetes a városban, hogy vívni járjanak a gyerekek.” (Dávid Sándor, 1972.).

Legkiválóbb tanítványa az olimpia bajnok B. Nagy Pál volt, Szelei István pedig Budapestre kerülése után olimpia és világbajnoki bronzérmet szerzett. Németh Ilona és Pakai György is ifi VB döntősök voltak, és G. Kiss Gyula szinte „ontotta” az I. osztályú vívókat, három csapata, a női és férfi tőr, valamint a párbajtőr csapat 10 éven át a legeredményesebb vidéki egyesületként az OB I.-ben szerepelt.

1975-ben szívinfarktus érte. Az orvos eltiltotta a vívástól, ő azonban nem tudott penge nélkül élni, tovább oktatott, 12-14 éves fiatalokkal foglakozott. Edzését halála előtti este is pontosan megtartotta, másnap azonban tanítványai hiába várták, 1981. január 9-én szívroham következtében elhunyt.

Emlékét 2018. április 25. óta a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumban emléktábla őrzi. A Magyar Szablyavívó Iskola kezdeményezésére készült emlékhely avatásán a család és a tanítványok mellett részt vettek a város és a Szolnoki MÁV képviselői is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„G. Kiss Gyula” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük